Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Verkoop uw kunst online

- Vanaf € 1,99 per maand

- Uw eigen website op Online Gallery

- Binnen minuten bent u live!

- Direct contact met kopers

Interview Ellen Davidzon: Licht, en de achterkant

10 november - 2020
door Alice Broeksma

De Amsterdamse kunstenares Ellen Davidzon (1971), als schilderes autodidact, met een graad in psychologie, staat bekend om haar strand- en stadsafbeeldingen. Olieschilderijen vol licht: de stranden tijdloos en vrij, met Hollandse luchten, voetstappen in het zand, herinneringen aan blije zomerdagen aan zee. In de stad danst het licht ook, in Amsterdam onder de bomen aan de gracht, bij cafés. Impressionistisch, schetsmatig vaak, een positieve wereld. ‘Want het leven is al moeilijk genoeg’, zegt de schilderes. Wat er moeilijk is brengt ze echter óók in beeld, in haar serie ‘Boundaries’. Die is abstracter, persoonlijker, met emoties diep onder het oppervlak.

- Waarom twee op het oog zo andere series?

Mijn stranden en stadsimpressies, waarmee ik al twintig jaar bezig ben, zijn vrolijk en de penseelstreken zijn los. Met de kleuren wil ik een sfeer overbrengen, een gevoel van geluk. Dat dit bij anderen overkomt laat zich mede verklaren vanuit de kleurenpsychologie. De combinatie van blauw en groen werkt kalmerend. Voor mij is het schilderen ervan beslist een ‘comfort zone’, een soort zen-werk dat diep is geworteld in de Europese cultuur - ik ben dol op onze eigen stranden en die van Scandinavië en Zuid-Frankrijk.

Mijn abstractere serie ‘Boundaries’ raakt ook aan andere emoties, zoals verlangen en kwetsbaarheid. Of aan verdriet, dat ik zoals de meeste mensen zelf ook ken, onder meer door persoonlijk verlies van dierbaren. Mijn ‘Boundaries’-werk heeft meer gelaagdheid, er is veel symboliek. In elk doek zit het thema ‘contrast’, zoals van liefde, hoop, oneindigheid en vergankelijkheid. Emoties waarvoor niet altijd ruimte is. Die worden dan vaak begraven, maar kunnen achter de schermen grote invloed hebben op je leven.

- Wat is uw manier van werken?

Ik fiets elke dag langs de Amstel naar mijn atelier. Dat geeft ruimte om te schakelen van mijn gezinsleven naar mijn parallelle wereld, waarin ik verslaafd ben aan het mengen van kleur. Ik heb mijn stijl, na een introductiejaar aan Rietveld, ontwikkeld door eindeloos veel te schilderen. Ik fotografeer ook veel en gebruik de foto’s als een soort dagboek, om houdingen te herinneren of hoe licht valt. Ik heb een grote creatieve honger en drang. Die energie vindt een weg in mijn werk. Voor de strand- en stadsgezichten werk ik in olie nat in nat, want ik ben ongeduldig en drogen duurt te lang. Bij ‘Boundaries’ gebruik ik allerlei materialen, zoals krijt, lijm, houtskool, acryl. Vaak maak ik die afbeeldingen op de achterkant van oliedoeken waarmee ik verder niets meer wil, maar de energie ervan wordt geabsorbeerd. Heel symbolisch ook: de innerlijke wereld aan de achterkant.

Tot 1 december expositie van Ellen Davidzon:

Roelof Hartstraat 71071 VE Amsterdam, The Netherlands

Atelierbezoek op afspraak.

www.ellendavidzon.nl


Ga terug

Editors keuze

Blog

Fotografie van Martin Stranka – tussen fantasie en realiteit

18 april - 2020
door Femke van Leeuwen

Tsjechische fotograaf Martin Stranka creëert foto’s die een wereld tussen fantasie en realiteit weergeven; de seconden tussen dromen en wakker worden. Stranka omschrijft zijn werken als illustratief, conceptueel, emotief en minimalistisch. Hij...

Lees verder
Blog

Keuze van de redactie: een selectie aan kunstwerken van bloemen

21 april - 2020
door Femke van Leeuwen

Deze fleurige selectie aan kunst bestaat uit werken vol bloemen. Door de kunstgeschiedenis heen zijn bloemen altijd al een bron van inspiratie geweest. In het oude Egypte werd de lotus veelvuldig in de kunst gebruikt om onder andere de zon te...

Lees verder
Blog

Terugblik op creatief 2020: groei van de online kunstmarkt

31 december - 2020
door Femke van Leeuwen

2020 gaat de geschiedenisboeken in wegens het coronavirus, maar daarnaast was het vooral een creatief jaar: innovatieve oplossingen moesten worden bedacht om zoveel mogelijk te kunnen blijven doen als voorheen. Het was daardoor een jaar waarin veel...

Lees verder

Uitgelichte kunstwerken

The Gunner Part 1
Fotografie, 90x113x0.1 cm (w/h/d)
Erik Brede
Te koop
Hooked by Love
Sculptuur, 35x40x35 cm (w/h/d)
Jorn van Hoorn
€2.800,-
Amsterdam View Opus 1605
Fotografie, 120x80x2 cm (w/h/d)
Geert Lemmers
€1.400,-
Ingebed
Schilderij
Leo Wijnhoven
€4.200,-
Chanel Beauty Look 2013
Prints, 40x55 cm (w/h)